Konsept ve Fizibilite Çalışmaları

17 Oca

Konsept ve Fizibilite Çalışmaları

Proje yaşam döngüsünün Fizibilite veya Kavram aşaması, bir projeyi üstlenmenin nedenleri ve faydalarını belirledikten sonra gerçekleştirilen ilk geliştirme aşamasıdır. Bu genellikle, bir İlk Proje Tanımının ana hatlarıyla geliştirildiği, projenin uygulanabilir olduğunu gösteren ve kendisinden beklenen faydaları sağlamak için projenin nasıl yapılandırılması gerektiğini belirleyen bir çalışmadan oluşur.

Bir projeyi uygulamadan önce Kavram Çalışması yürütmek için 8 iyi neden . Olacak:

    • Projenin hedeflerine ulaşmak için tüm seçenekleri değerlendirme fırsatı olun.
    • Devam etmek için En İyi Değer çözümünü belirlemeden önce proje için tutarlı, alternatif kapsamlar ve seçenekler geliştirin.
    • Proje uygulamasıyla ilgili daha büyük meblağlar ödemeden önce, projeyi ve başarı şansını anlamak için yalnızca nispeten küçük bir miktar para harcadılar.
    • Uygulamaya geçmesi halinde, projenin karşı karşıya olduğu en önemli riskleri belirleyin.
    • Belirlenen proje kapsamını ve tanımını, projeyi üstlenme nedenlerine göre test edin.
    • Fikirlerin güvenli bir ortamda değerlendirilebileceği ve test edilebileceği, katılanların yaratıcılığı ve deneyimleriyle en fazla değerin eklenebileceği projenin zamanı olun.
    • Ortaya çıkan sonuçlar ve öneriler sunulduğunda, sponsorun projeyi görmek için bağlılık ve coşkusunu test edin.

Son nokta ÖNEMLİ!

Başlangıçta Amerikan İnşaat Enstitüsü tarafından ve son zamanlarda Avrupa İnşaat Enstitüsü tarafından yürütülen araştırma, kabul görmüş proje yönetimi En İyi Uygulamasını uygulayan projelerin beklenen faydaları başarılı bir şekilde sağlama olasılığının yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca, bir sponsorun bakış açısından başarıyı belirleyen en önemli faktör, uygulama aşamasına geçmeden önce proje ön planlama faaliyetlerine titiz ve yapılandırılmış bir yaklaşımın uygulanmasıdır.


Neler Kapsanmalı ?

Bir proje Fizibilite Çalışmasının kapsamı, bir taslak proje tanımını geliştirmek ve belgelemek için gereken faaliyetlerden oluşmalıdır .
Projenin beklenen faydalarını sağlamak için farklı seçenekleri belirlemek ve değerlendirmek için yeterli zamanın yanı sıra, çözümleri tanımlanmış proje hedeflerine göre test etmek için zaman tanınmalıdır.
Proje Tanımı için önerilen 25 adımlı plan, geliştirme faaliyetlerinize, Kapsamlı bir tanım oluşturmak için En İyi Uygulama’nın önemli gördüğü konuları ele alarak yapılandırılmış bir şekilde odaklanmanıza olanak tanır.
Fizibilite Çalışmasının , projenin amaçlarını ve faydalarını sağlamak için TÜM önemli alternatifleri ve seçenekleri dikkate alması önemlidir .

Proje yaşam döngüsünün Fizibilite Çalışması aşaması, projeye en fazla değer katmak için en büyük fırsatların bulunabileceği yerdir. Proje tanımı daha iyi geliştikçe ve proje uygulama aşamasına geçtiğinde, odak projenin tam olarak planlandığı gibi teslim edilmesini sağlamaya doğru kayarken değer katma fırsatları hızla azalır.

Alternatifleri ve seçenekleri belirledikten sonra; daha sonra, projenin ayrıntılı ön planlama aşamasına geçmeden önce, birkaç seçenek içerebilecek en iyi alternatife daraltılması gerekir.